v širna prostranstva neznanega

vstopamo z znanjem

in odgovornim ravnanjem

Odjava obrokov

S klikom na povezavo tukaj lahko odjavite posamezne obroke. 

Spoštovani,

od 22. 05. 2023 do 26. 05. 2023 poteka akcija zbiranja starega papirja. Papir se bo odlagal pred šolo, pri kontejnerjih. Zbira se le časopis, revije, zvezki, knjige … (karton ni predmet akcije). Izvedlo se bo tehtanje po razredih.  Zbrana sredstva bodo namenjena šolskemu skladu.

Iskrena hvala za pomoč pri zbiralni akciji.

Zbiranje starega papirja | Spletišče OŠ Primoža Trubarja Laško                                 

Kolektiv OŠ Bogojina

6.a v CŠOD Kranjska Gora (15. – 19. 5. 2023)

 1. dan
  Smo prišli in že raziskujemo.
 2. dan
  V torek smo se zbudili v deževno jutro, vendar nas dež ni oviral pri naših današnjih aktivnostih. Dopoldan smo se odpravili dobro opremljeni s palerinami in dežniki na pohod in se prijetno utrujeni in lačni vrnili pred kosilom. Po kosilu smo šli raziskovat življenje v vodi in ob vodi. Kljub temu, da smo hodili v rahlem dežju z dežniki nad glavami, so se učenci prelevili v mlade raziskovalce. Uživali so ob iskanju živalic v vodi in ob vodi, jih risali, merili temperaturo vode in ugotavljali, ali je voda čista ali onesnažena. Pri svojem delu so vidno uživali.
 3. dan
  Dan je bil v znamenju Zelencev in veslanja po jezeru Jasna.

 

PLANINSKI IZLET NA LOVRENŠKA JEZERA

Z velikim obžalovanjem Vas obveščamo, da je planinski izlet na Lovrenška jezera odpovedan.

Iskreno se opravičujemo za nastalo situacijo!

Erasmus+

Nekaj kratkih zapisov o izmenjavi na Poljskem

 

32_Erasmus-Poljska_SOB_AS_r.jpg

24. 4. 2023 – Sara Zver
Dan smo začeli vsak v svojem domu. Z vlakom, avtobusom in avtom smo prišli do šole. Nato smo predstavili naše šole in okolice v katerih živimo. Po predstavitvah smo se odpravili na kavico. Nato pa nam je učiteljice Maria iz poljske pripravila različne igre s katerimi smo se spoznali se z ostalimi učenci. Po igrah smo se odpravili na kosilo. Po kosilu pa smo imeli prost čas za aktivnosti po mestu, in sicer smo se z avtobusom odpravili do šoping centra Jantar. Dan smo zaključili z različnimi igrami v Funparku. Po končanem dnevu pa smo odšli vsak v svoj “dom” in se odpravili spat.

25. 4. 2023 – Žan Tian Gajić
Dan smo začeli tako, da smo zjutraj prišli v šolo. V šoli smo se vsi zbrali in nato odšli vsak k svoji skupini, saj smo delali 3D gradove z računalniškim programom Designer 360. Po delu v skupinah smo imeli kratko pavzo in nato odšli peš do železniške postaje. Ko smo vsi prispeli do železniške postaje smo šli na vlak. Z vlakom smo se odpeljali v mesto Ustka. Tam smo šli na plažo in delali peščene gradove po skupinah. Ko smo vsi naredili gradove smo šli na kosilo. Po kosilu smo imeli prost čas. Dan smo zaključili tako da smo šli na vlak in se odpeljali domov.

26. 4. 2023 – Petra Fras
Ob 7.50 smo se z avtobusom odpravili proti Gdansku. Potem smo si ogledali znanstveni muzej Hevelianum. Tam smo se poigrali z fiziko in smo ekperimentirali. Nato smo se odpravili v staro mesto Gdansk. Tam smo imeli vodičko, ki nas je vodila in nam razlagala o mestu. Mesto je staro več, kot 1000 let, druga svetovna vojna se je začela v Gdansku 1.9.1939, tam izdelujejo nakit iz jantarja. Nato smo šli na kosilo, po kosilo smo imeli prost čas in smo bili v centru Forum. Ob 17.00 smo se odpravili v Słupsk.

27. 4. 2023 – Petra Fras
Ob 9.30 smo se zbrali v šoli Batory High School (II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stefana Batorego) tam smo dokončali naše delo z računalnikom. Po kosilo smo odšli učenci v Kręgielnia – Bowling. Imeli smo se zelo lepo, saj smo se z ostalimi učenci iz drugih držav zbližali. Tam smo bili do 19.oo ure.

29. 4. 2023 – Ajda Šebjanič
V soboto zjutraj smo vstali vsak v svojem “domu”. Ob 10 uri smo se dobili pred šolo v Słupsku od kjer smo se odpravili proti Gdańsku. Ko smo prispeli v Gdańsk smo oddali našo prtljago v sobo v hostlu. Po tem smo se odpravili raziskovat Gdańsk. Najprej smo se sprehodili ob kanalu, kjer smo opazovali ladje. Pot smo nadaljevali do Amber sky-a. Amber sky je podobno kolo kot imajo v Londonu, London eye. Nato smo se odpravili do muzeja 2. svetovne vojne. V muzejo smo si ogledali veliko stvari. Od tega kako se je začela vojna na Poljskem, v Jugoslaviji, v Evropi in kako se je končala. Muzej nam je bil zelo všeč in če boste imeli možnost ga obiščite. Po obisku muzeja smo se odpravili na kosilo. Po kosilu pa še v staro mestno jedro na sladoled in v trgovine z spominki. Dan smo zaključili pozno večer in se utrujeni odpravili hitro spat.

Prireditev ob materinskem dnevu (OŠ Bogojina, 29. 3. 2023)

18. POMURSKI OTROŠKI PARLAMENT

 

V sredo, 22. marca 2023, smo se udeležili 18. Pomurskega otroškega parlamenta na OŠ Gornja Radgona. Osrednja tema parlamenta je bila »Duševno zdravje otrok in mladih«. OŠ Bogojina je zastopal učenec 9. a, Jakob Vuk.

Letošnji pomurski otroški parlament je potekal v obliki debate na temo »Nasprotujemo vsem medijem in literaturi, ki romantizirajo duševne bolezni«. Debata je bila izvedena pod mentorstvom gospoda Ivana Koruza, predstavnika Zavoda za kulturo dialoga, ZA in PROTI. Prisotni so bili delegati in delegatke iz štirih upravnih enot: Gornja Radgona, Lendava, Ljutomer in Murska Sobota. Ob koncu debate  je mlade delegate pozdravila regijska koordinatorica otroških parlamentov za Pomurje gospa Mateja Leskovar Polanič. Izvedla je potrditev delegatov in mentorjev za 33. Nacionalni otroški parlament, ki bo potekal 11. aprila 2023 v Državnem zboru v Ljubljani.

Mentorica ŠS Mirjana Markoja

Erasmus+ – GOSTOVANJE V ITALIJI

V ponedeljek, 13.3.2023, ob 9.00 uri smo prvič prišli v šolo, kjer smo spoznali predstavnike drugih držav ter imeli dobrodošlico. K dobrodošlici so poklicali tudi njihovo folklorno skupino, ki nam je pokazala njihove običaje ter navade. Po dobrodošlici smo raziskovali tehnologijo dronov. Vsak dan smo pa imeli tudi krajši počitek pri katerem smo pokušali njihove tradicionalne jedi. V ponedeljek smo po vseh dejavnostih imeli ogled otoka z ladje, ki je trajal okoli ene ure. Po ogledu otoka smo pa šli raziskovat kraj Anacapri, ki je en višji del otoka, tam se je nahajala šola ter tudi naš apartma.
Zala Raus, 7.a

V torek, 14. 3. 2023, smo s pomočjo računalnika sestavljali vezja in med tem spletali nova prijateljstva. Popoldne nam je župan kraja Anacapri povedal nekaj stvari o otoku in zgodovini otoka. Ogledali smo si Villo San Michele in zvedeli podatke o švedskem pisatelju Axel Muntheju. Villo San Michele obdaja velik vrt, za njim pa stoji gora, katero je Axel spremenil v zatočišče za ptiče selivke. V oči nam je padla rdeča fasada hiše Red house, tam smo izvedeli nekaj legend o otoku Capri in imeli prekrasen razgled iz terase.
Zarja Cerovšek, 7.a

V sredo, 15. 3. 2023, se nas je vseh pet učencev z učiteljicama odpravili že pred zajtrkom do razgledne točke blizu apartmaja, ki jo je našla učiteljica Karmen. Razgled je bil res odličen. V šoli smo delali z računalnikom in razlagali so nam kako delati s 3D printerjem. Kot darilo od šole pa smo dobili 3D model na katerem piše: Erasmus Slovenia. Ta dan smo za kosilo jedli  testenine s paradižnikovo omako, dve vrsti mesa z blitvo in kot sladico jagodni in limonin sladoled s podloženim piškotom in sadjem. Po kosilu smo se z majhnimi avtobusi, ki so tipični za Capri, peljali do dela otoka, ki se imenuje Capri (ta je nižje, višji del se imenuje Anacapri). Tam so nam prestavili ta del otoka in nas vodili do nekaj najlepših razglednih točk. Pred večerjo je šla naša skupina (nas sedem) obiskat še bližnjo cerkev in se sprehajat po ulicah. Na poti po ulicah pa smo vstopili tudi v manjšo galerijo. Razgledi in vzdušje mi je bilo zelo všeč. Obiskali smo tudi trgovino, ki proizvaja naravne parfume, imenuje se Carthusia. Na razgledu smo naredili tudi nekaj skupnih slik.
Kiara Topla, 7.a

V četrtek, 16. 3. 2023, smo se že na vse zgodaj odpravili v šolo, kjer nas je čakal avtobus. Z avtobusom smo se odpeljali iz mesta Anacapri v pristanišče, ki se je nahajalo v mestu Capri. S trajektom smo se odpeljali v Sorrento, tam smo nadaljevali našo pot z vlakom do Pompejev. V Pompejih smo si ogledali staro mesto, ki ga je uničila erupcija vulkana. Ogled je bil zelo zanimiv ter pester. Po končanem ogledu smo se z vlakom odpravili nazaj v Sorrento, kjer smo imeli prosti čas za ogled mesta, nakupovanje itd. Sprehodili smo se po mestu, degustirali smo lokalne sladice in uživali v prijetnem razgledu ter sončnem zahodu. Na koncu smo se odpravili nazaj s trajektom na otok Capri.
Jakob Vuk, 9.a

V petek, 17. 3. 2023, smo se poslovili od otoka Capri in se z ladjo odpravili do mesta Neapelj. Potem ko smo odložili vso prtljago v stanovanju, smo se odpravili po mestu. Ogledali smo si Castel Nuovo, Piazza del Plebiscito (trg plebiscita), kraljevo palačo, špansko četrt …  Izjemna arhitektura mesta nas je zelo očarala in po dolgem dnevu smo se utrujeni odpravili v posteljo, vedoč, da jutri potujemo domov.  
Erik Šemen, 9.a

 

ROK TERKAJ – TRKAJ in NINA NOVAK OISEAU

navdušila mlade nad pisanjem z roko

 

Ambasador 8. TEDNA PISANJA Z ROKO Rok Terkaj – Trkaj, rap glasbenik, in predsednica društva RADI PIŠEMO z roko Nina Novak Oiseau, ki je tudi pesnica, pisateljica in glasbenica, sta bila v sredo gosta naše šole. Pripravila sta dva odlična nastopa za naše učence, najprej za učence od 1. do 4. razreda, potem pa še za učence od 5. do 9. razreda; Nina tokrat v vlogi povezovalke programa in Trkajeve sogovorke na odru.

Zabavno, poučno, drugačno, originalno, sproščeno, navdihujoče, toplo … Besede učencev po nastopu Roka Terkaja – Trkaja, ki nas je prav vse na OŠ Bogojina s spodbudnimi in pozitivnimi mislimi in pesmimi ter s pravo energijo spodbujal in tudi spodbudil k pisanju z roko, da bomo pisali še več, pisali počasi, mislili tiho …

Učenci so bili navdušeni nad našim rap glasbenikom, ker so ga videli v živo in ker si je v trenutku izmislil besedilo oz. rime z njihovih napisov na majicah in jim besedilo zapel. Pričaral jim je nasmehe, ko jim je sede na tleh v telovadnici neumorno delil avtograme in se fotografiral z njimi, čeprav se mu je mudilo na naslednji nastop.

Skupaj z Nino sta odlična ambasadorja za spodbujanje in navduševanje otrok k pisanju z roko. Hvala vama!

 

Marjetka Erdelji

UVOD V TEDEN PISANJA Z ROKO IN OGLED MUZIKALA FIGAROVA SVATBA

V ponedeljek, 23. januarja 2023, smo obeležili MEDNARODNI DAN PISANJA Z ROKO, v okviru društva Radi pišemo z roko pa se je začel 8. Teden pisanja z roko, katerega nosilna tema je Mislim tiho, pišem počasi.

8. Teden pisanja z roko smo na OŠ Bogojina začeli s šolskim nagradnim natečajem v lepopisu. Sodelovali so vsi učenci od 1. do 9. razreda. V tišini, le s prekmursko glasbo v ozadju, čim lepše, s pisanimi črkami in počasi so prepisovali prekmurske ljudske pesmi Marko skače, San se šetao in Nocoj je edna lüšna nouč ter tekmovali za najlepše prepisano besedilo. Pogovarjali smo se o nosilni temi Tedna pisanja z roko, o pomenu pisanja z roko in mnogih prednostih le-tega. V ospredje smo postavili počasnost in tudi dejstvo, da naš rokopis odraža naša notranja stanja.

Ker je Prekmurje osrednja regija 8. Tedna pisanja z roko, so učenci pesmi tudi poslušali v izvedbi Andija Sobočana, spoznali cimbale in se seznanili z zbirateljem prekmurskega ljudskega izročila

Učenci od 6. do 9. razreda so te dejavnosti izvedli v prvem delu kulturnega dne. V drugem delu so si ogledali muzikal Figarova svatba, ki so ga izvedli dijaki II. Gimnazije Maribor v ŠIC Ljutomer. Predstava se je začela ob 10.30 uri in je trajala dve uri in 15 minut.

Spoznali so glasbeno obliko muzikal, vsebino muzikala Figarova svatba, oblikovali so si stališča za prepoznavanje kakovostne predstave, v živo doživeli muzikal, kritično ocenili predstavo in raziskali aktualne informacije o predstavi.

 

Vodja projekta Teden pisanja z roko: Marjetka Erdelji

Vodja kulturnega dne: Valerija Šömen

 

NOVOLETNA POŠTA

Že skoraj 30 let si ob bližajočih se božičnih in novoletnih praznikih v mesecu decembru učenci in učitelji voščimo in podarjamo najlepše misli tudi tako, da napišemo voščila, ki jih v kuverti oddamo v poseben nabiralnik. Radi pišemo z roko, ker ima napisana beseda čarobno moč.

Svinčnik vedno pusti sled. Vse, kar počnemo v življenju, pusti pečat, zato se tega zavedajmo pri vsakem svojem dejanju.

Letos so novoletno pošto raznašali BOŽIČEK in dva nagajiva palčka, ki so učence od 1. do 9. razreda razveselili  tudi s povedanim novoletnim voščilom, prav tako tudi g. ravnatelja, učitelje in ostale delavce na šoli.

Marjetka Erdelji

 

9. 12. 2022 so bili prvošolčki sprejeti v šolsko skupnost

4.a in 5.a v CŠOD Jurček

1. dan smo preživeli v naravi, pajali kruh in pekli jabolka ter delali bivake.
2. dan smo obiskali nedotaknjen kočevski pragozd, popoldan pa smo čolnarili po Rinži.
3. dan smo kljub muhastemu vremenu izvedli vse aktivnosti. Seznanili smo se z bogato in zanimivo zgodovino Kočevja, značilnostmi rudniskega jezera, ogledali smo si kraško jamo in spoznali vodni ter gozdni svet na učni poti.

4.dan 
Da na kratko povzamemo občutke celotnega bivanja v CŠOD Jurček:
 
– počutje: odlično
– hrana: slastna
– razpoloženje: fantastično
– splošni vtis: NEPOZABNO!
 
OCENA:⭐⭐⭐⭐⭐

22. marec – SVETOVNI DAN VODA

Svetovni dan voda obeležujemo vsako leto 22. marca po vsem Svetu. Namen dneva je opozoriti na pomembnost vode za človeštvo in okolje. Unesco je eden od ključnih partnerjev v prizadevanju za spodbujanje trajnostnega upravljanja vodnih virov in zaščito vodnih ekosistemov.

Letošnja tema Svetovnega dneva vode je  »Pospeši spremembo«. Unesco je poudaril, da je voda neprecenljiva dobrina in je pomembno, da jo uporabljamo trajnostno.

Na šoli smo zato izvedli številne dejavnosti, da bi poudarili pomen le-te. Izdelali smo vodni krog pozitivnih misli, kjer so učenci na kapljice zapisali dobre misli, razmišljali smo o načinih varčevanja z vodo, izdelali plakate, ki smo jih izobesili po šoli, z namenom opozarjanja na varčno uporabo vode, mlajši pa so o pomenu vode razmišljali skozi sliko.

Ugotovili smo, da lahko vsak posameznik pomembno vpliva na trajnostno uporabo vode, saj do velikih sprememb pridemo z majhnimi koraki.

Zapisala : Barbara Dravec

GOZD IN NARAVNO OKOLJE SKOZI OTROKOVE OČI

V Unescovem projektu Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči, smo letos sodelovali tudi učenci naše šole. Skozi različne načine smo spoznavali gozd, kot učni prostor.

Učenci so spoznavali okoliški gozd, opravili nekaj učnih ur v gozdu in ob njem. Spoznavali so spremembe, ki se dogajajo v gozdu v jesenskem času, najmlajši so spoznavali živali, ki prebivajo v okoliškem gozdu, njihovo prehrano, ugotavljali,  katere živali bodo prezimile. Prav tako so se učili o flori gozda.  

Šestošolci so se urili v orientaciji,  določali smeri neba s pomočjo naravnih znamenj, kot so mah na drevesih, letnice na štorih.

Dejavnosti povezane s projektom smo zaključili s kostanjevim piknikom za vso šolo.

Zapisala: Barbara Dravec

KULTURNI DAN »Po poteh kulturne dediščine Pomurja«

V sredo 22. 3. 2023, smo z  učenci od 6. do 9. razreda opravili KULTURNI DAN »Po poteh kulturne dediščine Pomurja«. Obiskali smo Lendavo, kjer smo si ogledali mestno kulturno središče in sicer Sinagogo, Lendavski grad, Muzej meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva, ter se povzpeli na stolp Vinarium.

Namen kulturnega dne je bil učencem približati zavedanje o skupni kulturni dediščini, vrednotah, ki jih predstavlja dediščina Pomurja/Lendave in ozavestiti pomen sinagoge in judovstva za pomurski prostor.

Z razglednega stolpa Vinarium smo imeli krasen razgled na ravnice in gričevja, kar štirih držav: Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije.

Zapisala: Barbara Dravec

ČISTILNA AKCIJA OBČINE MORAVSKE TOPLICE V LETU 2023

Tradicionalna čistilna akcija občine Moravske Toplice bo v soboto, 18. marca 2023, od 8.00 do 12.00 ure .

Predsednike KS prosimo, da si ogledajo teren, preverijo morebiten obstoj divjega odlagališča in se z vsemi organizacijami v naselju dogovorijo za zbirna mesta udeležencev, potek očiščevalne akcije ter določijo vodjo akcije. Da bomo akcijo izvedli kar najbolj učinkovito, predvsem pa varno, oblikujte manjše skupine. Vsaka skupina naj ima koordinatorja, ki bo skrbel za komunikacijo pred, med in po čistilni akciji. Skupine se zberejo vsaka na svoji lokaciji in pričnejo čistiti vnaprej določen odsek v kraju. Po končanem čiščenju skupinam dostavite malico.

V primeru slabega vremena se akcija preloži na soboto, dne 25. marca 2023.

Zbirališča zbranih odpadkov bodo na običajnih mestih, od koder jih bo odpeljalo komunalno podjetje Čista narava d.o.o.. Na sedežu podjetja Čista narava v Tešanovcih lahko dvignete rokavice in plastične vreče za smeti od srede, dne 15. marca 2023 do petka, dne 17. marca 2023 (med delovnim časom). Dodatne informacije dobite na podjetju JKP Čista Narava  tel. št.  538 16 11. Kontaktna oseba na Občini Moravske Toplice je Majda Lipič Prosič, tel. 538 15 12 ali majda.lipic.prosic@moravske-toplice.si.

Vsak udeleženec čistilne akcije je upravičen do malice in brezalkoholne pijače, stroške zanjo krije Občina Moravske Toplice. Malico priskrbi vodstvo KS za vse udeležence akcije v posameznem naselju.

Med udeleženci na čistilni akciji bodo nagrajeni:

 • naselje z največjim številom udeležencev glede na število prebivalstva,
 • naselje z največjim številom udeležencev na čistilni akciji in
 • naselje, ki je glede na leto 2022 najbolj povečalo število udeležencev.

Nagrajence bomo objavili v občinskem glasilu Lipnica.

Vrednostni boni se morajo izkoristiti najkasneje do 30. 11. 2023.

V naravi se je nabralo ogromno odvrženih odpadkov, zato pokažimo, kako pomembna je naša skrb za okolje in kakšno moč imamo posamezniki, ko se povežemo za skupno dobro. Veselimo se vaše pomoči in udeležbe, za kar se vam že vnaprej iskreno zahvaljujemo.

OBČINSKA UPRAVA

Zadnji dan pouka v tem koledarskem letu je bilo zelo veselo.

Obiskal nas je tudi Božiček.

 

 

Slovenski tradicionalni zajtrk

V  petek, 18. 11. 2022, je bil Slovenski tradicionalni zajtrk. Ob tem je padla ideja, da bi učenci, ki so vešči kuhanja, pripravili za vse učence kosilo.

Od ideje smo prešli k dejanjem. V ekipi kuhajočih učencev so bili štirje devetošolci in štirje osmošolci. Skuhali so jesensko enolončnico in spekli flipčiče.

Kaj je skrivala jesenska enolončnica: goveje meso, čebulo, muškatno bučo, paradižnik, papriko, zeleno in jabolka. 
Začimbe: sol, kajenski poper, majaron in lovorjev list.

Flipčiči so kvašeno testo, ki so jih učenci zvaljali v rogljičke, jih premazali z jajcem ter posuli z makom in sirom.

Učenci so kosilo tudi postregli in poželi veliko pohval.

 

Melita Nemec, vodja kuharske ekipe

 

 

 

 V preteklem tednu smo učenci v oddelku podaljšanega bivanja ustvarjali gledališko gibalno koreografijo na refren pesmi Skp se mava dobr. 

S kratkim odlomkom smo sodelovali na plesnem natečaju ob tednu otroka. 

 

Halloween Party na OŠ Bogojina

Učenci 9.a OŠ Bogojina so 26. 10. in 28. 10. 2022 organizirali Halloween Party. Filmček in fotografije v GALERIJI so dokaz, da je bila zabava zares huda.

 

 

 

 

ERASMUS+ IZMENJAVA  (TURČIJA)

  

1. dan v Turčiji

Zgodaj zjutraj smo se odpravili iz Bogojine. Pot do Dunaja je bila dolga, a smo se imeli lepo. Med vožnjo do letališča smo se zabavali, igrali z kartami in pogovarjali o Turčiji. Prispeli smo do letališča, kjer nas je odložil naš šofer. Strah nas je bilo da bi zamudili na letalo zato smo morali pohoditi na plin in z hitrejšo hojo pridi do t.j. Check In-a. Pot z letalom je bila zelo zanimiva. Imeli smo nekaj problemčkov a smo jih hitro rešili. Zdaj smo varno v hotelu, zelo utrujeni od poti se bomo odpravili spat. Pošiljamo lepe pozdrave v Slovenijo.

 

2. dan v Turčiji

Dan smo začeli s samopostrežnim zajtrkom v hotelu. Nato smo se odpravili v projektni center, kjer smo spoznavali robotiko in osnove elektrike. Odpravili smo se v marino na kosilo, tam smo se spoznavali in pogovarjali z učenci iz drugih držav. Po kosilu smo raziskovali skrivnostne ulice Turčije.

 

3. dan v Turčiji

Dan smo začeli z zajtrkom. Po zajtrku smo počakali v pritličju. Ko smo se vsi zbrali smo se odpravili v projektni center. Tam smo se učili o Scratchu in smo se ukvarjali z roboti. Po projektu smo odšli v Tarsus na ogled slapov, kosilo in še na ogled doma sv. Paula. Potem smo odšli na ogled jame in nazaj domov.

   

4. dan v Turčiji

  

V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili z avtobusom proti Kapadokiji. Pot je bila dolga in je trajala 4 ure v eno smer. Ko smo prispeli, smo si najprej ogledali Underground city oz. Podzemno mesto, ki je staro že 4000 let.. Nato smo obiskali predel kjer so bili samostani in cerkve vklesani v skale. Ta kraj je bil in še vedno je zelo priljubljeno romarsko mesto za pripadnike krščanske vere. Bilo nam je lepo in se bomo z veseljem vrnili. 

 

5. dan v Turčiji

        

Zjutraj smo vstali in se po zajtrku odpravili v projektni center, kjer smo na Schratchu skoditali dve igri: prva je bila o morskem psu, ki lovi ribo, druga pa labirint. Nato smo se odšli v veliko kraško jamo v Silifikah. Od koncu izleta smo se odpravili na turško plažo. Tam smo opazovali Devicin grad (zanimiva zgodba. Devicin grad je nastal tako: Živel je kralj, ki je imel hčerko. Nekoč mu je nekdo povedal, da bo njegova hčerka umrla zaradi kačjega pika, zato je dal zgraditi grad sredi morja, da kača ne bo mogla do nje. Ko je njegova hčerka dočakala 15 let si je zaželela grozdja. Prinesli so ji polno košaro v kateri se je skrivala kača. Segla je na dno košare in v trenutku jo je pičila, in tako … je umrla.) Za konec smo okusili skrivnosti azijske kuhinje.

 

6. dan v Turčiji

   

Po zajtrku smo imeli še zadnji dan robotike. Učili smo se o arduinih. Po robotiki je bila slavnostna podelitev certifikatov. Po podelitvi smo se sprehajali ob plaži in nato odšli na kosilo v bližnjo restavracijo. Kasneje smo z Grki in Italijani šli na bowling, ko smo končali nam je ostalo še nekaj časa za shopping v trgovskem centru Forum. Zvečer smo odšli na večerjo, da se še zadnjič podružimo. Okušali smo dobrote turške kuhinje.

 

7. dan v Turčiji

 

Po samopostrežnem zajtrku smo odšli na kratek sprehod po mestu in se sproti ustavili še v čajnici. Nato smo odšli z avtobusom na letališče iz Adane v Istanbul. V tam smo izstopili na ogromno velikem letališču, kjer smo se poslovili od naših prijateljev iz Romunije. Da smo ga prehodili in prišli do izhoda za letalo (gate) smo rabili 40 min. Na Dunaj smo prispeli 18.40. Tam nas je čakal voznik kombija, ki nas je varno pripeljal do Bogojine. Ta izkušnja nas je veliko naučila dala nam je prijetne, nove spomine ter veliko novih prijateljstev.

 

HITRI LONČKI

Ekipa OŠ Bogojina tudi letos tekmuje v tekmovanju Hitri lončki, ki poteka v okviru kviza Male sive celice. Včeraj je bilo snemanje prvega kroga, zaenkrat pa z vami delimo uvodni video s katerim jih bodo predstavili.

 

 

Odjava obrokov – POVEZAVA

S klikom na povezavo lahko odjavite posamezne obroke. 

School-14

 

Misel tedna

OŠ Bogojina – predstavitveni film

Erasmus*

Arhiv prispevkov

Bližajoči se dogodki

Koledar dogodkov

maj 2023
PTSČPSN
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31     
« Apr   Jun »
OŠ Bogojina sodeluje pri projektu React-EU – IKT za VIZ

Program React-EU – IKT za VIZ je namenjen nadaljnji podpori izvajanja izobraževanja na daljavo in uporabi IKT na lokacijah vzgojno-izobraževalnih zavodov. Projekt bo podprl hibridno izobraževanje, ki izmenično poteka na daljavo in na lokacijah VIZ.

Vse informacije o izvajanju Evropske kohezijske politike 2014-2020 v Republiki Sloveniji najdete na spletni strani www.eu-skladi.si.

Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.

Program nadaljnje vzpostavitve IKT infrastrukture v vzgoji in izobraževanju

Cilj operacije je izboljšanje kompetenc in dosežkov mladih ter večja usposobljenost izobraževalcev prek večje uporabe sodobne IKT pri poučevanju in učenju. Vzgojno-izobraževalnim zavodom se sofinancira izgradnja brezžičnih omrežij in nakup IKT opreme, razvija se e-storitve in e-vsebine.

www.eu-skladi.si

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dostopnost