UVOD V TEDEN PISANJA Z ROKO IN OGLED MUZIKALA FIGAROVA SVATBA

 

V ponedeljek, 23. januarja 2023, smo obeležili MEDNARODNI DAN PISANJA Z ROKO, v okviru društva Radi pišemo z roko pa se je začel 8. Teden pisanja z roko, katerega nosilna tema je Mislim tiho, pišem počasi.

8. Teden pisanja z roko smo na OŠ Bogojina začeli s šolskim nagradnim natečajem v lepopisu. Sodelovali so vsi učenci od 1. do 9. razreda. V tišini, le s prekmursko glasbo v ozadju, čim lepše, s pisanimi črkami in počasi so prepisovali prekmurske ljudske pesmi Marko skače, San se šetao in Nocoj je edna lüšna nouč ter tekmovali za najlepše prepisano besedilo. Pogovarjali smo se o nosilni temi Tedna pisanja z roko, o pomenu pisanja z roko in mnogih prednostih le-tega. V ospredje smo postavili počasnost in tudi dejstvo, da naš rokopis odraža naša notranja stanja.

Ker je Prekmurje osrednja regija 8. Tedna pisanja z roko, so učenci pesmi tudi poslušali v izvedbi Andija Sobočana, spoznali cimbale in se seznanili z zbirateljem prekmurskega ljudskega izročila

Učenci od 6. do 9. razreda so te dejavnosti izvedli v prvem delu kulturnega dne. V drugem delu so si ogledali muzikal Figarova svatba, ki so ga izvedli dijaki II. Gimnazije Maribor v ŠIC Ljutomer. Predstava se je začela ob 10.30 uri in je trajala dve uri in 15 minut.

Spoznali so glasbeno obliko muzikal, vsebino muzikala Figarova svatba, oblikovali so si stališča za prepoznavanje kakovostne predstave, v živo doživeli muzikal, kritično ocenili predstavo in raziskali aktualne informacije o predstavi.

Vodja projekta Teden pisanja z roko: Marjetka Erdelji
Vodja kulturnega dne: Valerija Šömen

Dostopnost